Close

QUI ERA TAMÁS VARGA?

Tamás Varga (3 de novembre de 1919 – 1 de novembre de 1987) va néixer a Kunszentmiklós, Hongria. Des que es va graduar com a professor de matemàtiques i física a la Universitat de Budapest la seva vida laboral va estar centrada a millorar l’ensenyament d’aquesta matèria al seu país.

 

Gràcies al seu coneixement de les llengües estrangeres i el seu gran interès sempre va estar al dia de novetats recents en la investigació de les matemàtiques, la didàctica de les matemàtiques, la psicologia i les diferents ciències socials. Tots aquests coneixements els va anar introduint amb molta cura en un sistema educatiu hongarès complex.

 

El 1963 va ser capaç d’ensenyar educació experimental, primer en dues classes paral·leles a l’Escola Primària de Vcici Street, Budapest i més tard també a altres classes. Això va suposar posar en pràctica la seva teoria, que va donar com a resultat el conegut Experiment d’ensenyament complex de les matemàtiques.

 

Tot i que va topar amb el currículum institucional, les seves propostes van ser ben acollides per altres matemàtics i exportades a l’estranger.

 

Tamás Varga proposava un nou enfocament centrat en el pensament individual dels nens i nenes i on els professors i professores s’haurien de considerar els seus companys de feina. Va convertir les matemàtiques a l’escola primària en una matèria més actualitzada i enginyosa i en aquest sentit va ser un pioner en l’ús de situacions quotidianes en l’ensenyament de matemàtiques.

 

Pel seu treball va rebre molts premis, tant al seu país natal, Hongria, com internacionalment i va guanyar una gran reputació. També va publicar un munt d’articles i algun llibre on explicava el seu punt de vista respecte de l’ensenyament.

 

En definitiva, l’enfocament de Tamás Varga ha tingut una influència duradora en l’ensenyament de matemàtiques a tots els nivells a Hongria, des del parvulari fins a la universitat.

Extret de: ciaem.org